Ce limbă este una de stat în Moldova? Limba moldoveneasă sau română? Este oare posibilă unirea Republicii cu România și pot fi oare numiți moldovenii români? Aceste subiecte deja de mai mult timp sunt considerate „incitante” în țara noastră. Sunt ani de zile, de când cetățenii noștri, care nu împărtășesc politica unionismului, luptă pentru dreptul de a fi cetățeni ai propriei lor țări, de a fi moldoveni şi a vorbi în limba pe care au deprins-o. Însă, după cum s-a adeverit, președintele ţării nu este de acord cu cetățenii săi. Nicolae Timofti a chemat la operarea unor modificări în Constituția ţării, schimbând denumirea limbii moldovenești. Potrivit lui, moldovenii sunt un grup etnic artificial, iar limba de stat trebuie să fie numită română.
„Suntem români etnici, deși ne numim moldoveni. Cei care nu înțeleg acest fapt, se pronunță contra dezvoltării statului nostru. Să însușim şi să acceptăm acest adevăr o dată pentru totdeauna și să ne concentrăm asupra altor probleme”, – îl citează pe Timofti agenția TASS.
După o asemenea declarație, apare întrebarea, cunoaşte oare preşedintele Constituția țării, în care se vorbeşte despre independența Republicii? Dacă președintele statului se autoidentifică drept „român”, de ce atunci a devenit președinte al Republicii Moldova? De ce nu al României?
Și liderul Consiliului Mișcării Populare „Salvăm Moldova!” Ion Mahu și-a exprimat opinia pe marginea acestei declarații:
„Declarația sa reprezintă o încălcare gravă a Constituției și cade sub incidența articolului privind înalta trădare. Orice persoană care optează pentru nimicirea țării sale, este un trădător. Și Timofti, care se autoidentifică drept jurist, nu poate să nu știe acest lucru. El a desconsiderat brutal Constituția, a călcat-o în picioare și trebuie pedepsit. Dacă în țara noastră ar fi existat legile, Procuratura Generală demult urma să atragă atenția asupra acestora şi să întreprindă măsuri. Ce ruşine!”.
Potrivit afirmației sale, Nicolae Timofti a „atribuit” statutul de român tuturor cetățenilor Republicii Moldova: „Când am fost întrebat din care neam mă trag, am răspuns că sunt român, precum și părinții mei, strămoșii și toți oamenii care trăiesc pe acest pământ”, — a declarat presedintele.
„Aceasta declarație aparține președintelui vostru, dar nu al meu, pentru că eu consider că acest om este ignorant, un tip cu două clase primare de liceu. El, fiind garant al Constituției poate declara astfel de prostii, că noi nu suntem un grup etnic ,că poporul moldovenesc nu există, că suntem artificiali? Mai degrabă capul lui este artificial şi inginerii, care l-au asamblat, au uitat să conecteze creierul la dispozițiile de bază ale Constituției și cerințele de bază ale acestui popor. Din vechime aici au trăit moldovenii şi ţara s-a numit Moldova. Cu sau fără Timofti ea și în viitor se va numi astfel”, — a subliniat Mahu.
„Acest individ se consideră român. Este lăudabil la prima vedere, chiar m-aş bucura că el se consideră român. Însă el îi consideră români pe toţi strămoșii săi, chiar și cei care lucrau cu ziua la aceşti români. Mai mult ca atât, el consideră că și poporul care locuiește pe acest pământ tot roman este. În locul lui aş mai adăuga: ‚Da, și toți oamenii de pe glob sunt români!”.
„Aș vrea să aflu, cum poate fi lider de stat o persoană, care nu recunoaşte identitatea poporului ţării sale? Cum poate să conducă oamenii pe care nu-I are de moldoveni? Noi însă trăim în Moldova, președinte al Republicii Moldova este Nicolae Timofti, iar noi ne numim moldoveni. Cum poate preşedintele să nege faptul independenţei şi individualităţii moldave? În acest caz, cum putem vorbi de patriotism!”.
„Până şi ambasadorul american James Pettit a spus că Moldova trebuie să rămână Moldovă, independentă de România. De asemenea, ambasadorul SUA a negat posibilitatea unirii României cu Republica noastră, numind această soluție drept una nepractică. Prin declarația sa, ambasadorul a dat efectiv o palmă tuturor partizanilor unionismului. Prin urmare, pentru oricine independența Moldovei şi individualitatea acesteia sunt realități evidente și doar președintele țării este incapabil să perceapă acest lucru?”.
„Un om inteligent înțelege că orice stat, care există pe pământ trebuie să fie păstrat, pentru că istoria în sine — este istoria apariției statului, este lupta pentru aceste stat şi existenţa acestui popor, pentru numele acestui popor. Ambasadorul american înțelege prea bine că dispariția Moldovei de pe harta lumii poate sfârși, la fel, cu un război civil, cum a mai fost cu alte țări. Și unul Timofti nu înțelege acest lucru, deoarece este un tip vădit analfabet, care nu a citit nimic în afară de manuale de jurisprudență nu a citit și nu citește nimic! El trăiește într-o lume iluzorie, o lume de vis, o lume în care totul este românesc”.
„Eu i-aş cumpăra un bilet într-un capăt, în România, i-aş duce bagajele, doar ca împreună cu toți prietenii săi, toți cei care îl susțin, o dată pentru totdeauna să dispară de pe harta statului şi să lase poporul lui în pace. În caz contrar, poporul îi va reaminti acest lucru, pentru că nu e bine să trăieşti o veșnicie din contul poporului. Statul nu-i aparține lui, statul aparține poporului!”.
„Pleacă, omule, pleacă şi nu încurca poporului moldovenesc să trăiască şi să crească. L-ai adus la o sărăcie lucie, încât nu-ți mai ticnește râsul, ci te umflă plânsul. Ești o rușine a acestui popor și nu faci nimic altceva decât să umilești statul multisecular moldovenesc!”, — a subliniat liderul Consiliului mișcării populare „Salvăm Moldova!” Ion Mahu.