Scrisoare deschisă în adresa doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova de la ofițerii retrași și de rezervă ai organelor de forță și ale forțelor armate ale RM

Președintele Republicii Moldova
Doamnei Maia Sandu
de la ofițerii retrași ai Republicii Moldova

SCRISOARE DESCHISĂ

Doamnă președintă, noi, ofițerii retrași și de rezervă ai organelor de forță și ale forțelor armate din Republica Moldova, suntem îngrijorați de situația acută socială, economică și politică internă, care, în opinia noastră, poate duce la o destabilizare semnificativă a situației în țară.

În acest sens, vă îndemnăm, în calitate de șef al statului și garant al Constituției Republicii Moldova, să oferiți răspunsuri neechivoce la întrebări care nu ne îngrijorează doar pe noi, ci și pe majoritatea societății moldovenești:

1. Conform informațiilor publicate în mass-media, structurile străine, atât de stat, cât și private, au obținut acces la informații secrete, inclusiv la cele care se încadrează în categoria de importanță specială. Pe ce bază și cu ce drept li s-a dat acces la acest tip de informații? De ce, în calitate de șef al statului, nu luați toate măsurile posibile pentru ca aceste acțiuni, care pot fi considerate infracționale, să fie suprimate și să nu aibă loc în viitor?

2. Când vor fi adresate revendicări ambasadorului din SUA și i se va prezenta o notă oficială de protest în legătură cu intervenţia sa în activitatea Serviciului de informații și securitate, a Procuraturii Generale și a Comisiei Electorale Centrale? Considerăm acțiunile ambasadorului SUA în Moldova, Derek Hogan, precum și ale ambasadorului României în Moldova, Daniel Ioniță și șefului delegației UE în Moldova, Peter Michalco, ca exercitând o presiune directă asupra autorităților unei țări suverane, precum și amestecul în treburile interne ale statului moldovenesc.

3. Când va fi soluționată problema denumirii limbii de stat pe baza articolului 13 din Constituție, care vorbește clar despre limba moldovenească? Cât timp dumneavoastră și aliații dumneavoastră o veți numi „română”? Cine sunteți voi pentru a-și asuma responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme?

4. Când inițiați procesul de interzicere a partidelor unioniste, ale căror acțiuni subminează în mod direct statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova?

5. Cât timp funcțiile de stat din republică vor ocupa deținătorii diplomelor false, autorii declarațiilor xenofobe și organizatorii revoltelor, care lucrează sub conducerea dumneavoastră? De ce permiteți, în calitate de președinte al țării, persoanelor implicate în infracțiuni penale și anti-statale să fie incluse pe listele de candidați la deputați din PAS, pe care le conduceți informal?

6. Cât timp veți folosi Curtea Constituțională a Republicii Moldova ca un „băț politic” împotriva adversarilor dumneavoastră?

7. Aveți personal, ca cetățeana altei țări, precum și alți cetățeni români incluși în echipa dvs., dreptul să ocupați funcții guvernamentale importante? De ce nu renunțați la cetățenia română, de ce nu insistați ca judecătorii Curții Constituționale cu cetățenie română să demisioneze?

8. Am dori să știm dacă aveți o soluție sau un plan de acțiune pentru reabilitarea a peste 100 de școli închise anterior în raioane? Înțelegeți că acest lucru a cauzat pagube enorme copiilor și comunităților? Spuneți-ne și nouă, când se va rezolva problema reluării predării cursului de istorie a Moldovei în țară? Republica Moldova este singura țară din lume în care instituțiile de învățământ studiază istoria altui stat — România ci nu a lor. Dar Moldova are o istorie veche și bogată!

Credem că situația actuală din țară nu numai că pune Moldova într-o poziție dependentă de forțele externe, ci și împarte societatea moldovenească. Acest lucru va duce inevitabil la un conflict deschis, gata să se strecoare pe străzi.

Jucători externi intenționează prin orice mijloace să includă Moldova în „liderii” confruntării geopolitice, transformându-ne pe toți în ostatici involuntari ai intereselor cuiva. Având în vedere formele și metodele de lucru ale așa-numiților „parteneri de dezvoltare occidentali”, protestele orchestrate la CEC și în diaspore, vedem că sunt create condițiile prealabile pentru pregătirea revoltelor de masă în Moldova, precum Maidan, cum s-a întâmplat în toate țările care au trecut sub control extern. Vă îndemnăm să preveniți dezvoltarea unor astfel de scenarii în țara noastră!

În ceea ce privește limba și istoria moldovenească, vă referiți în permanență la decizia Curții Constituționale, unde stau cetățenii României, care au depus jurământul de a servi această țară. Dar întrebările despre limba, istoria și numele statului sunt determinate de oameni! Pentru a decide o dată pentru totdeauna cu privire la această problemă, insistăm să organizăm un referendum republican și cerem să respectăm cu strictețe Constituția Republicii Moldova!

Vă reamintim că Dumneavoastră sunteți obligată să ascultați poziția numită! Vă îndemnăm să luați partea poporului și a statalității moldovenești vechi de secole și să nu vă răsfățați curatorii occidentali!

Vă îndemnăm să ne oferiți nouă și întregului popor moldovenesc răspunsuri cuprinzătoare la întrebările puse!

Jos mâinile de pe Moldova!

Scrisoarea deschisă a fost aprobată în ședința Consiliului mișcării patriotice „Salvăm Moldova!”, care reunește ofiţerii retrași și de rezervă ai structurilor de forţă din Moldova (Serviciul de Informaţii şi Securitate al RM, MAI al RM, Ministerul Apărării al RM, Poliția de Frontieră a Moldovei, brigăzile cu destinaţie specială, veterani ai războiului din Afganistan, etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *